Pihatalkoilla puutarha kevätkuntoon – näin saat pihasi kukoistamaan
Nyt on oiva hetki ryhtyä suunnittelemaan kevättalkoita ja puutarhanhoitoa. Taloyhtiön ja omakotitalon piha kannattaa laittaa yhdessä kuntoon, jotta kesän tullen saa nauttia komeasta kukkaloistosta ja oman maan antimista.
Suunnittelu on puutarhanhoidon kulmakivi. Puutarhan kevättoimet alkavat tyypillisesti jo edeltävän vuoden syksyllä. Ennakoinnista on etua, jotta kasvit talvehtivat suotuisasti ja pääsevät aloittamaan kasvukautensa ilman vaurioita.
”Ennen talven tuloa on syytä peitellä perennat ja kasvimaat, asettaa ansoja tuhohyönteisille, hävittää vieraslajeja ja kitkeä pihamaa huolellisesti”, vinkkaa Lassila & Tikanojan ulko-, kunnossapito- ja viherpalvelujen aluejohtaja Satu Sokkinen.
Nyt keväällä on hyvä hetki miettiä ennakkoon, millaista pihamaata kesäksi toivoo ja mitä puutarhanhoito vaatii. Parhaimmillaan oma pihamaa tarjoaa moniaistillisen kokemuksen, jossa saa seurata luonnon elämää.
”Jos haluaa koko kesän ajan kukkivan ja pölyttäjille otollisen puutarhan, kasvit ja kukat kannattaa valita niin, että ne kukkivat eri aikoihin. Monimuotoisessa puutarhassa viihtyvät yhtä lailla kasvit, linnut, nisäkkäät, hyönteiset ja mikrobit.”
Suunnitelmallisuus poikii usein taloudellisia säästöjä, kun tekee heräteostosten sijaan harkittuja valintoja. Yhdessä naapureiden kanssa voi säästää ryhtymällä kevättalkoisiin itse. Näin oman kädenjälkensä näkee saman tien ja saa juuri sellaisen lopputuloksen kuin haluaa.
Kevättalkoissa kasvit suojataan ja maaperä kalkitaan
Talven aikana puutarha on lepotilassa. Siksi erityisesti monet havupuut leikataan talvisin. Hoitoleikkaus kannattaa toteuttaa ennen uuden kasvukauden alkua – tai vaihtoehtoisesti syksyllä kasvun päätyttyä.
Kun aurinko alkaa porottaa keväällä ja lämpömittari kipuaa plussalle, kasvit alkavat haihduttaa vettä, mutta niiden juuret ovat vielä jäässä. Kevättalkoissa auringolta on hyvä suojata etenkin arat havukasvit, jotta ne eivät pääse kuivahtamaan.
”Tällaisia ovat esimerkiksi valkokartiokuuset, jotka eivät luonnostaan kasva Suomessa. Niiden päälle voi asetella suojaksi verkkoa tai havuja”, Sokkinen kertoo ja jatkaa:
”Myös monivuotiset kasvit, kuten pelargonia, kannattaa pitää talven ajan suojassa ja säilyttää niitä esimerkiksi kellarissa tai viherhuoneessa. Naapuruston kesken voi jakaa perennoja ja kierrättää kesäkukkia vuodesta toiseen.”
Monet puutarhakasveista ovat tulokaslajeja, jotka viihtyvät sellaisessa ympäristössä, joka on luontaisesti Suomen maaperää emäksisempi. Kasvit voi ravita heittämällä kalkkia lumihangelle. Lumen sulaessa kalkki imeytyy syvälle maahan, josta kasvi ottaa veden mukana ravinteet.
Puutarhanhoidolle kylvetään perusta jo maaliskuussa
Kevätkylvö kannattaa aloittaa sisätiloissa viimeistään maaliskuussa. Esimerkiksi orvokkeja, pelargonioita ja muita hyötykasveja voi alkaa idättää nyt. Sen sijaan vaikkapa niittykukkien siemenet kaipaavat kylmäkäsittelyä. Ne voi kylvää huoletta kylmään ja kosteaan maahan.
”Porkkanat ja salaatit kylvetään ulos vasta sitten, kun maaperä on kunnolla lämmennyt touko–kesäkuussa”, Sokkinen havainnollistaa kasvien eroja.
Rikkakasvien kitkeminen onnistuu helpoiten jo maalis–huhtikuussa, kunhan lumi on sulanut ja paljastanut maan. Tavallisesti voikukka ja leskenlehti nostavat ensimmäisenä päätään.
Lassila & Tikanojan ulko-, kunnossapito- ja viherpalvelujen laatumestari Tea Meriläinen toteaa, että piha on helpompi pitää siistinä koko kesäkauden, kun rikkakasvit kitkee saman tien pois.
”Ruumiillinen työ on myös mukavampaa viileässä kelissä kuin tukalan kuumassa. Kun keväällä jaksaa möyriä pihalla, kesällä voi ihailla lopputulosta”, Sokkinen täydentää.
Kasvien lisäksi puutarhakalusteista kannattaa pitää huolta, koska ne säilyvät parhaimmillaan jopa vuosikymmeniä. Pöydistä ja tuoleista voi rapsuttaa vanhan maalipinnan pois ja käsitellä ne puhdistamisen jälkeen joko maalaamalla tai öljyämällä.
Pihatalkoot ovat yhteisöllistä tekemistä parhaimmillaan
Puutarhanhoidosta ei kannata ottaa liikaa paineita. Olennaista on nauttia yhdessäolosta taloyhtiön väen tai perheen kesken. Ympäristön havainnointi ja viheralueista huolehtiminen tuovat iloa. Kauniit istutukset, hoidettu nurmikko ja siistit pensaat ovat Meriläisen mukaan vain plussaa.
Pihatalkoissa jokaiselle löytyy sellaista tekemistä, joka vastaa omia voimavaroja ja kiinnostuksen kohteita. Yksi maalaa aitaa, toinen istuttaa kevätkukkia, ja kolmas haravoi lehtiä.
Suojakäsineillä, haravalla, lapiolla, kitkentäraudalla ja pensassaksilla pääsee pitkälle. Mitä isompi puutarha on, sitä enemmän voi harkita myös koneellisia välineitä. Joitakin työvälineitä voi hyvin lainata naapurilta. Tärkeintä on työturvallisuus.
”Puutarhanhoidossa kokeileminen tekee mestarin. Uuden kasvukauden alkaessa on aina hyvä olla riittävästi huumoria ja lihaskuntoa”, Sokkinen vakuuttaa.
Jos kevättalkoita ei ehdi tai jaksa järjestää itse, avuksi voi pyytää ammattilaisen. Luonto villiintyy helposti, jos piha jää hoitamatta. Toisinaan kasvillisuus pitää perustaa kokonaan uudestaan.
”Ammattilaisemme neuvovat, mistä kannattaa aloittaa, ja antavat hoito-ohjeistuksia. Tarvittaessa voimme tehdä kaikki pihatalkoisiin kuuluvat työt paikan päällä.”
Helppolava ja Helpposäkki auttavat kierrättämään jätteet
Kevättalkoissa pihamaalla syntyy perinteisesti risu- ja lehtijätettä. Risut ja lehdet kannattaa kerätä erikseen, jotta ne voidaan hyödyntää uudelleen. Risuista tehdään yleensä kuorikatetta kasvien juurille tai ne haketetaan energiaksi. Lehtijäte kompostoidaan, jolloin siitä syntyy multaa.
”Puutarhajätteitä voi kompostoida myös omassa kompostissa, eli jäteongelmaa ei ole pakko kuljettaa pois. Lisäksi luonnon monimuotoisuutta voi lisätä jättämällä pihamaalle risukasoja, jotka toimivat hyönteishotelleina”, Sokkinen painottaa.
Orgaanisen jätteen lisäksi pihatalkoissa voi kertyä ongelmajätettä, kuten painekyllästettyä puuta, tai betonijätettä. Joskus yhteisten varastotilojen suursiivouskin on paikallaan.
”Pihatalkoot kannattaa suunnitella naapureiden kanssa yhdessä. Tällöin voidaan miettiä porukalla, tarvitaanko ennemmin Helppolava isolle määrälle jätettä vai erilaisia Helpposäkkejä pienemmille jätemäärille. Tarvittaessa asiakaspalvelumme auttaa.”
Kustannussäästöt voivat olla merkittäviä, kun erilaiset jätteet pystytään kierrättämään mahdollisimman tarkasti. Esimerkiksi sekalaista jätettä nielevät Talkoolava ja Talkoosäkki ovat suhteessa kalliimpia kuin maatuvalle materiaalille tarkoitetut Viherlava tai Vihersäkki.
”Helpposäkit sopivat yleensä paremmin taloyhtiöille, joiden pienistä pihoista asukkaat huolehtivat itse. Säkit toimivat myös omakotitaloalueilla, joissa ei ole paljon omaa pihamaata”, Meriläinen sanoo.
Kevättalkoot tiedossa? Tilaa nyt taloyhtiöllesi tai omalle pihallesi Helppolava tai Helpposäkki.