Näin järjestät taloyhtiön talkoot – ja yhteinen pihapiiri pysyy siistinä
Taloyhtiön talkoissa asukkaat siistivät yhteisen piha-alueen käden käänteessä. Etenkin syksyn tullen piha on hyvä putsata haravointijätteestä ja laittaa ulkona oleva irtaimisto säilöön ennen talven tuloa. Talkoissa kertyvästä jätteestä pääsee kätevästi eroon talkoolavan avulla.
Taloyhtiön talkoita järjestetään useimmiten syksyisin ja keväisin – tai vain kerran vuodessa. Käytännössä talkoita kannattaa pitää silloin, kun niille on aidosti tarvetta, toteaa Kiinteistöliiton neuvontalakimies Tapio Haltia.
”Vaikka yhteiset talkoot säästävät usein taloyhtiön kuluja verrattuna ammattilaisen tilaamiseen, talkootöiden on oltava vähäriskisiä. Ei siis kannata ruveta tekemään omin päin sellaisia töitä, jotka vaativat ammattiosaamista”, Haltia muistuttaa.
Syksyllä pihapiiri saa uuden ilmeen, kun puista ja pensaista varisseet lehdet haravoidaan maasta ja ulkokalusteet laitetaan suojaan. Syksyllä on myös hyvä hetki siivota varastotiloja ja hävittää turhaa irtaimistoa, joka lisää tulipalon sattuessa palokuormaa.
Lisäksi pyörävarastosta voi poistaa käyttämättömät polkupyörät, kunhan asiasta tiedotetaan ajoissa ja riittävän tehokkaasti ja jokainen poistettava pyörä dokumentoidaan asianmukaisesti. Pyörät on pidettävä tietyn aikaa välivarastossa, josta omistaja voi edelleen noutaa omansa, ennen kuin ne voi luovuttaa poliisille tai laittaa lopullisesti kiertoon.
Kevättalkoissa taas on tapana siivota piha talven jäljiltä, kunnostaa puutarhakalusteita, leikata pensaita, istuttaa kesäkukkia sekä tehdä muita vihertöitä. Myös esimerkiksi aidat ja muut uutta maalipintaa vaativat kohteet kannattaa maalata.
”Tietysti syys- ja kevättalkoilla on sosiaalinenkin ulottuvuus: naapurit voivat oppia tuntemaan toisensa paremmin virallisen yhtiökokouksen ulkopuolella. Taloyhtiön piikkiin voi järjestää kevyttä tarjoilua, jolloin talkoissa viihtyy mahdollisimman moni”, Haltia vinkkaa.
Vakuutukset ja suojavarusteet kuntoon ennen taloyhtiön talkoita
Taloyhtiön talkoista kannattaa tiedottaa mahdollisimman hyvissä ajoin ja muistuttaa niistä vielä lähellä ajankohtaa. Haltia suosittelee vähintään kahta viikkoa, joka on myös asunto-osakeyhtiössä yhtiökokouksen koollekutsumisaika. Tällöin asukkailla on riittävästi aikaa kalenteroida talkoot.
”Tyypillisesti asunto-osakeyhtiön hallitus päättää talkoiden järjestämisestä, mutta aloite voi tulla myös asukkailta.”
Ennen talkoita on syytä huolehtia, että jokaiselle osallistujalle on asianmukaiset ja turvalliset suojavarusteet, kuten työhanskat ja -lasit. Korona-aikana etäisyyden pitäminen on korostunut ulkosallakin, joten työvälineitä ei kannata välttämättä käyttää ristiin, Haltia huomauttaa.
Suojavarusteiden ja työvälineiden lisäksi tarvitaan vakuutus. Vakuutusturva talkoille saattaa sisältyä olemassa olevaan kiinteistövakuutukseen. Saatavilla on myös erityisiä talkoovakuutuksia, mutta niissä on useimmiten yläikäraja ja ne ovat voimassa vain järjestettävien talkoiden aikana.
”Toinen vaihtoehto on hankkia taloyhtiön ryhmätapaturmavakuutus, joka koskee kaikkia asunto-osakeyhtiön osakkaita. Tällöin vakuutus on voimassa koko ajan – myös silloin, jos asukas vaikkapa liukastuu pihalla talkoiden ulkopuolella”, Haltia mainitsee.
Hän muistuttaa, että vaikka taloyhtiön talkoita järjestetään yhteisen hyvän takia, talkoot perustuvat aina vapaaehtoisuuteen. Kenenkään ei ole pakko osallistua talkoisiin, jos ei halua tai kykene. Tämän takia myöskään minkäänlaista sanktiota tai maksua ei saa periä asukkaalta.
Taloyhtiön talkoista syntyvä jäte kierrätykseen talkoolavan avulla
Tavallisesti taloyhtiön talkoissa kertyy jätettä tai muuta tavaraa, josta asukkaat haluavat päästä eroon. Koska sekajäte on kaikista kallein vaihtoehto, erityyppiset jätteet kannattaa lajitella ja kierrättää. Siksi jätelavan tilaaminen on sekä edullinen että ekologinen ratkaisu.
Jätettä mahtuu vaihtolavaan 10–22 kuutiota sen tilavuudesta riippuen, joten kerralla voi kierrättää suuriakin määriä jätettä. Kierrättäminen sujuu vaivattomasti, koska tuomme lavan suoraan pihalle ja noudamme sen sieltä pois. Huolehdimme, että jäte kierrätetään säännösten mukaan.
Roskalavoja eli vaihtolavoja on olemassa erilaisille jätteille. Talkoolavalle voi laittaa kierrätyskelpoista, lajittelematonta jätettä, kuten huonekaluja, vanhoja polkupyöriä, risuja, muovia, pahvia, metallia ja styroksia.
Jos taas talkoissa syntyy paljon orgaanista ja maatuvaa materiaalia, viherlavalle voi laittaa muun muassa pensaiden leikkuujätettä, risuja, latvuksia, nurmikkoa ja haravoituja lehtiä.
Taloyhtiön tarpeisiin sopivan jätelavan voi tilata suoraan verkosta. Vaihtolavan hintaan sisältyy aina lavan toimitus, nouto, jätemaksut ja 7 vuorokauden vuokra-aika. Vaarallinen jäte, sähkö- ja elektroniikkaromu ja asbesti täytyy kuitenkin kierrättää erikseen.
Kun järjestät taloyhtiön talkoot, huomioi nämä 5 vinkkiä:
- Tiedota taloyhtiön talkoista hyvissä ajoin ja muistuta niistä vielä lähempänä ajankohtaa. Näin mahdollisimman moni asukas voi kalenteroida talkoot ennakkoon.
- Varaa jokaiselle osallistujalle kunnolliset ja turvalliset suojavarusteet, kuten työhanskat ja -lasit. Huomioi, että työvälineitä on riittävästi kaikille.
- Hoida vakuutusturva kuntoon. Saatavilla on esimerkiksi talkoovakuutuksia vain tiettyjä talkoita varten ja laajempia taloyhtiön ryhmätapaturmavakuutuksia.
- Muista, että talkoot perustuvat vapaaehtoisuuteen. Talkoisiin ei ole pakko osallistua, mutta siellä voi oppia tuntemaan naapurinsa entistä paremmin.
- Lajittele ja kierrätä talkoista syntyvät jätteet asianmukaisesti. Jätelavan tilaaminen on sekä edullinen että ekologinen ratkaisu, kun jätemäärät ovat isoja.